2016. május 7., szombat

Egy hangulat


"Mit is szeretnék?...
Azt szeretném, ha Magyarországnak tengere lenne, s én e tenger partján ülhetnék reggel négykor, ciprusok és gömbakácok alatt, Verlaine-nel és Vörösmartyval, badacsonyi bortól mámorosan, bámulva a hajnalt és a tengert." (Sóhaj, reggel négykor - A négy évszak - Márai Sándor)

***

Ha nem is Verlaine-nel és Vörösmarty-val, de valahogy így, én is, ezt szeretném.

***

Meg szeretnék például egy ilyet is, egyszer. Majd. Parton hasunkat süttetés két hétig, ilyet még mindig nem tudnék, talán most már azt is meg tudom fogalmazni, hogy miért nem: mert egész évben csak ülök és ülök. De a tenger, az igen, az kell. A szabadságom alatt még jó, hogy csak mennék és mennék, nem? - Így lesz meg a balansz, így lesz meg a kiegyenlítődés az 'ülve' és az 'állva' között... valamelyest, nem teljesen, persze. 

***

Dalmát körút - Világörökségek nyomában Horvátországban


1. nap: Indulás reggel valahonnan Magyarországról. Érkezés Mostarba a késő délutáni órákban. A város mind vallási, mind pedig nemzetiségi szempontból különös értéket képvisel Bosznia-Hercegovina területén belül. Óvárosi sétánk kiindulópontja az újjáépített Öreghíd, amely a Világörökség része. Tovább barangolva a városban, a szerteágazó kultúrával ismerkedünk: Török fürdő, Karađoz bég dzsámija, Rézművesek utcája. 

2. nap: Reggeli után utazás Dubrovnikba, mely egykor Európa legnagyobb városa címet viselte, napjainkban pedig gyönyörű házacskái, és kristálytiszta, mélykék tengere, a középkori városfalak között megbúvó számos látnivaló rabul ejti az ide érkezőket. Dubrovnikot az Adria gyöngyének is nevezik, méltán került fel a Világörökségi listára. Városnéző sétát teszünk a Stradun-on, érintjük az Orlando-oszlopot, a Városfalat, az Onofrio kutat és a Ferences kolostort.

 3. nap: Egész napos szabadprogram vagy ebéddel és fürdőzéssel egybekötött fakultatív hajókirándulás Hvar és Brač szigetére. Reggeli után elhajózunk Makarska kikötőjéből. Az első megálló a Hvar szigetén található Jelsa városa, ahol lehetőség nyílik egyet sétálni, közben vásárolni a helyi borokból vagy kézműves levendula termékekből. Ezt követően továbbhajózunk Brač szigetére, ahol Bol városában teszünk egy sétát. Ezt követően az Adriai tenger egyik legszebb strandján élvezhetjük a kellemes napsütést, fürödhetünk a kristálytiszta tengerben. Itt található a híres Zlatni Rat, vagyis Aranyszarv. Ennek a tengerbe nyúló földnyelvnek a formáját a tengeri áramlások hónapról hónapra változtatják.

4. nap: Reggeli után ellátogatunk a horvát tengerpart legnagyobb városába, Splitbe, melyet Közép-Dalmácia szíveként is említenek. Sétánk során bejárjuk a város hangulatos, szűk utcácskáit, az Óvárost, mely Diocletianus császár egykori hatalmas méretű palotájának falai között található. Ezt követően szabadidőre nyílik lehetőség a pálmafákkal és kávézókkal teli tengerparti sétányon. Programunk további részeként Trogirba, Horvátország „kis Velencéjébe" látogatunk. A Világörökség részét képező kisváros elbűvölő hangulatával ejti ámulatba az idelátogatókat. A római kori város egy kis szigetre épült az öbölben, rengeteg ókori és középkori emlékkel, hangulatos mediterrán óvárosával, templomaival, fehérmárványköves sétáló utcáival és tereivel. Napunk utolsó programjaként a Krka-folyó csaknem teljes egészét magába foglaló Krka Nemzeti Parkot keressük fel, melynek vízesései, sziklái lélegzetelállítóak. Különleges állat- és növényvilága figyelemre méltó, valamint régi építészeti műemlékek is megtalálhatók a területen. A Nemzeti Park fő attrakciója a 37 m magas nagy vízesés, amelyet a 25 m magasból alázúduló Roski Slap vízesés követ. 

5. nap: Reggeli után utazás Šibenik városába, mely attól különleges, hogy nem a tengerpartra épült - ahogy a legtöbb adriai, középkori város - hanem a Krka folyó partjára. Sétánk során felkeressük a város első számú látnivalóját, a monumentális Szent Jakab Katedrálist, mely az UNESCO Világörökségének védelmét élvezi. A katedrálistól egy meredek út visz fel a Szent Mihály erődbe, melyet velenceiek építettek a XVI. században. Fentről szép kilátás nyílik az óvárosra, a Šibenik csatornára és a tengerre (a szabadidő alatt nyílik rá lehetőség). Közös sétánk után rövid szabadidő következik, majd továbbutazás. Útközben még rövid pihenőt tartunk Varasd városánál. A város egyik legnagyobb vonzereje impozánsan felújított vára, melyet a 14. században kezdtek építeni. Rendkívül fontos erődítménynek számított a törökök ellen. A török veszedelem idején, a jobban védhető várnak köszönhetően Zágráb helyett Varasd volt Horvátország fővárosa. Az óvárosban, a váron kívül, hangulatos utcácskák, és paloták találhatóak.

Shibori kendőm: kék, mint a tenger, amely néha fehér tajtékokat vet.





6 megjegyzés:

  1. Brac és Split kipipálva. Gyönyörű. De jó volt...

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy jártatok már ott és szépnek is találtatott...

    VálaszTörlés
  3. Valamiből töltekezni kell. Erre jók az emlékek. És a blogod, ami előhozza a szép dolgokat.

    VálaszTörlés
  4. Már megérte világgá kiáltani a(z egyik) vágyamat, ami neked már egy szép emlék - így folynak egymásba szépen a történeteink...

    VálaszTörlés
  5. A kendő is gyönyörű, nemcsak a terveid!

    VálaszTörlés