2015. november 5., csütörtök

Csillagosom

Ma elkezdem a helyes kis vöröst legombolyítani, hogy valamikor nekikezdhessek a következő csillagosnak belőle.
Arra gondoltam, hogy leírom, hogyan készül ez a horgolmány, hátha más is kedvet kap hozzá, hogy elkészítse. A, kedves társam a tanfolyamon, elküldte nekem egy, a neten fellelhető hasonló mintájú kendő képét, de a mienk leírását egyelőre nem találtuk meg. A tanfolyamszervező bolt sajnos válaszra sem méltatott, mikor érdeklődtem náluk, hogy elérhető-e tudomásuk szerint valahol, így, aki tud róla, sikítson bátran. (Azt már csak zárójelesen jegyzem meg, hogy ugyanez a bolt nem osztotta meg a kendő fotóját sem az fb oldalán, nem úgy, ahogy a kedves Fonalclub-osok, amit ezúton is köszönök nekik.)
A minta működik sálformában is, ahogy itt, ezen a képen is látható, nemcsak háromszög alakban.

Egy kis jó tudni, előzetesnek: 
Aki nem szeret láncszemet horgolni, annak fájdalom, de nem fog bejönni ez a minta, mert bizony itt csak láncolunk és láncolunk, meg sokszor kúszószemezünk is. 
Nem árt, ha a láncszemeink egyenletesek, szépen formáltak, mert úgy lesz szép igazán a kis csillagocska belőlük. Az a leggyorsabb és legkellemesebb, ha nem húzogatjuk őket, hanem csak lazán, ahogy a horgolótűn átférünk a fonallal.
A kérdezte, hogy mennyi fonalból jön ki egy kendő. Ebben nem vagyok sajnos precíz, annyit tudok csak mondani, hogy a lila vékonyabb fonalból egy fonalbabát használtam fel (http://fonalclub.hu/Tosh-Merino-Light---Sugar-Plum), míg a vastagabb Malabrigo Rios-ból (http://www.1001fonal.hu/malabrigo_rios_100_superwash_merinoi_gyapju_fonal_286) kicsivel több, mint egy fonalbabányi kellett, de ez nyilván függ a kendő szándékolt nagyságától is, amit én magamra próbálva szoktam megállapítani, semmi tudományosság nincs tehát benne. :)
Amire még figyelni kell, hogy mindig megfelelő számú "nyuszifüleink" legyenek, ez majd később világosodik meg, hogy mire gondolok...
Első lépésben horgolunk 4 láncszemet. Vagy magic ring lesz belőlük, vagy sima köröcske, kinek hogy tetszik, odabízom én is, ahogy mi is eldönthettük, mi legyen. 
Összekötjük őket kúszószemmel, majd horgolunk a körbe 5*15 db láncszemet, illetve a 15, az lehet 13 is, vagy 17, attól függően, hogy mekkorának akarjuk a csillagot, nagyobbnak vagy kicsibbnek. A lényeg az, hogy páratlan legyen ez a szám, mert szükségünk van e láncszemsorok középső szemére. (Mondjuk, itt felmerül bennem, hogy a  4 szemből álló magic ringre hogyan lehet ráhorgolni az 5-ször x db láncszemből álló sorokat, mivel a körbe simán bele lehet ölteni ennyi számút, de bizonyára úgy is működhet a dolog, ha egyszer ezt mondta a szakértő, ezt bevallom, nem próbáltam ki/vagy nincs meg hozzá a tudásom, hogy próba nélkül ne kételkedjek benne.)
Ha ezzel megvagyunk, fordítunk a munkán és elmegyünk kúszószemmel az első láncszemsor nyolcadik, azaz középső szeméig. Nem fog kézre esni a fordítás miatt ez a kúszószemezés, főleg nem az első szem, de ez ilyen volt nekünk is, no problémó. Az sem baj igazán, ha az első szembe nem sikerül beleszúrnunk, hanem csak a tűtől számított másodikba vagy netán harmadikba, nincs jelentősége, nem igazán fog látszani a kész munkán, de persze, aki ügyes, az biztosan megoldja, hogy kilegyen a nyolc szem. A kúszószemet tehetjük a láncszem felső ívébe (így nem lesznek jóval vastagabbak ezek a sorrészletek), vagy a teljes láncszembe, így ugye dupla fonalat "fogunk át" a kúszószemeinkkel, ezáltal egy picit vaskosabb lesz ez a sorrészlet. (Nem vagyok túl szakszerű a horgolás terminus technicus-ait illetően, elnézést, néha csak érzékeltetni tudom azt, amit mondani szeretnék, a saját szavaimmal.)
Ott állunk hát a láncszemsor közepén. A nyolcadik szembe (13 darabos láncszemsor esetén praktikusan a 7.-ben, 17 esetén a 9.-ben) készítünk 2*15 db-os láncszemsort, ez lesz a "nyuszifül". Első 15-ös sor, visszaölt kúszószemmel a kiinduló 8.szembe, második 15-ös sor, szintén visszaölt ugyanide, tehát ott vagyunk, ahol elindultunk. Innen, ebben az első körben, még csak öt láncszemmel elmegyünk a következő 15-ös láncszemsor 8. szemébe, majd itt is megcsináljuk a nyuszifüleket (2*15 db-os láncszemsor) és így végighaladunk a kiinduló 5 láncszemsorunk 8. szemein szép sorban, azzal együtt, hogy a 3. láncszemsorunk 8. szeméhez érve nem 2*15 db-os láncszemsort készítünk, hanem 3*15 db-ost. A kendő tulképpen így  és itt szaporodik, hogy a közepén mindig három nyuszifület készítünk kettő helyett.
Miután végighaladtunk, ott vagyunk a kendő másik oldalán, állunk a láncszemsor 8. szemében. Megfordítjuk a munkát és innentől fogva, csak rójuk a sorokat úgy, ahogy az előzőekben, annyi kivétellel, hogy 
- nem öt, hanem hét láncszemből álló sorral megyünk át a következő láncszemsor 8. szemébe (így lesz egészen szabályos retű a csillagunk, hiszen a csillagnyúlványok mindegyike hét-hét láncszemből áll, vagyis ezért kell a 15 szem, hogy 7+1+7 szem legyen, és az átkötő sorok által kiadott nyúlványok is 7 szemből állnak immár),
- amikor a középső, 3*15-ös láncszemsorkupachoz érünk, akkor nem két láncszemsort fogunk össze, hanem csak egyet. 
Igen, ezt nem írtam: amikor elindítjuk az ismétlődő sorokat, akkor, amikor megvagyunk az első nyuszifül párral az első nyuszifül első párjának 8. szemében és lehorgoltuk a 7 láncszemből álló átkötő sort, akkor az átkötő sort a szabadon maradó első fél nyuszifül 8. szemébe és a következő nyuszifül közelebb eső párjának 8. szemébe öltjük bele. Így keletkeztetjük a csillagokat, így kötjük össze a csillagnyúlványokat egymással. Jó bonyolultan hangzik így leírva, kell hozzá egy kis térlátás, és akkor ki fog kristályosodni, hogy hogyan is van ez.
Ez a fenti dolog módosul az előbb említett 3*15-ös láncszemsornál, mert ott úgy kell kinéznie a melónak, hogy amikor odaérünk hozzájuk, ha jól csináltuk, akkor a hármas kupacból az elsőt már összekötöttük az előző pár hozzá közelebb eső tagjával. Rájuk megy a 2*15-ös nyuszifül, majd átkötő láncszemsorral megyünk a hármas kupac második tagjának 8. szemébe, bele a kivételesen 3*15-ös, 'génhibás' láncszemsoros nyuszifül, majd az átkötő sor lehorgolása után megyünk a hármas kupac utolsó tagjának + következő nyuszifül közelebb eső tagjának a 8. szemébe és ezekbe már ismét 2*15 db-os láncszemsoros nyuszifül kerül
Amikor a két nyuszifület fogjuk össze, akkor praktikusabb a 8. láncszemnek nem a felső, egyfonalnyi ívébe beleölteni, hanem alá, hogy két fonalnyi anyagba öltögessük majd vissza a két 2*15-ös nyuszifülpárunkat, mert ezáltal nem nyúlik meg ez a szem annyira, mintha csak egy fonalszál tartaná ezt az öltést.
Amikor már úgy gondoljuk, hogy kész, ott el lehet gondolkodni, hogy milyen legyen a kendő széle. Én meghagytam nyuszifülesen mindkét kendőt, de lehetne cifrázni is, hogy mondjuk kis pikókat horgolgatunk a nyuszifülek mindegyik tagjára, vagy bármi, amit a fantáziánk diktál, valójában.  

2 megjegyzés:

  1. Sweetgeorgia: starfish stole. Én ezt nyomtattam ki magamnak. Bár ő is téglalap alakú, nem háromszög. De most tőled is lementem. Köszönöm!

    VálaszTörlés