2014. január 7., kedd

Imagine Budapest-i séták 4. - Vendégségben egy igazi mágnásnál, épületbejárás

Brrr, ez a séta már kicsit túlért azon, ami nekem még komfortos hőmérséklet szempontjából, a végére igencsak szétfagytam, de azért így is nagyon élveztem. Kitti személyében egy nagyon lelkes épületkalauzt ismerhettünk meg, sőt, képes volt plusz tárgyakat is cipelni magával, a technika és egy fehérnek mondjuk éppen nem mondható fal révén pedig még mozizhattunk is (Kitti hozott magával egy kis szerkentyűt, amivel régi város- és épületfotókat, sőt, még egy filmrészletet is ki tudott nekünk vetíteni).
A ház, amit kívül-belül megnéztünk, a főváros VIII. kerületében, a Horánszky utca 16 sz. alatt található. A sétát a Mikszáth Kálmán téren kezdtük (a volt Reviczky téren, az író halála után kapta az új nevét, aki pár évig itt lakott annak előtte), a Józsefváros egyik - manapság - kiülős helyén; kávézókkal, többnyire rendbehozott, felújított házakkal (ennek a térnek a sarkán volt egykor a Tilos  az á nevű kultikusnak számító szórakozóhely is 1989-1995 között). A Palotanegyednek nevezett városrész egyik központi helye ez. Az elnevezés nem véletlen, az Astoriától indulva a Rákóczi út, Nagykörút, Üllői út, Kálvin-tér és a Kiskörút egy része (Múzeum körút) által határolt területen az 1800-as évek II. felében kezdődtek meg az építkezések (tévesen néha szokták a budai Várnegyedet is Palotanegyednek hívni, de hivatalosan ez az). Rezidenciákat, bérpalotákat és bérházakat építettek ide a gazdag polgárok.
Innentől fogva pedig ismét átadom virtuálisan a szót egy korábbi cikknek a sétáról, és egy blogot is találtam, ahol még szintén sok érdekesség van a környékről, egy helyben lakó írta (azért a múltidő, mert 2011-ben frissített utoljára, de attól még sok érdekes dolgot találni rajta). 
A blog a Palotanegyedről: http://magnasfertaly.blogspot.hu/
A cikk: http://travelo.hu/kozel/2012/11/14/pesti_palotak_tele_sztorikkal/
 
Az udvari cselédlépcső ovális ablakai
A főlépcsőház egy részlete az udvar felől

A ház elég ramaty állapotban van...

A udvari homlokzat felirata


A híres cselédlépcsőház tényleg látványos

Márványpad, itt várakozhattak anno a vendégek a házba való bebocsáttatásra várva

A lépcsőszőnyegeket lefogó tartók megmaradt hurkai


Nem értem a házbelieket, bár önkormányzati lakások az itteniek, azért az irdatlan pókhálókat ők is le tudnák szedni...

Lépcsőházi részlet, hajdan csodásak lehettek ezek az üvegablakok

Lépcsőforduló részlet, ez milyen állat ez vajon?

Lépcsőkorlát, gyönyörű

Lépcsőkorlát 2.

A korabeli tárgyak, amiket a sétavezető hozott magával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése