2014. április 3., csütörtök

A nap kínzó kérdései

Mi a javak szó egyes száma? Jó? Jav? :) Nem, a megoldás, azt gondoljuk legalábbis, hogy a jószág, de az mindig is olyan bénán hangzott. Már mikroökonómián sem értettem, hogy kinek jutott eszébe ezt a vélhetően angolból jövő kifejezést jószágnak fordítani (illetve, mikróban emlékeim szerint így hívták, de az 'immateriális javak', az az angolban meg intangible assets, szóval a számvitelben simán hívhatnák ezeket immateriális eszközöknek). Mindig egy komplett tanyaudvar az, ami beugrik a jószágról, illetve annak egyes egyedei, tyúkok, disznók, tehenek, lovak, ilyesmi. Na, mindegy, mi ezen sokat és hangosan mosolyogtunk ma, mikor fogalmazódtak ilyen témájú emailek, nyilván csak egy pénzügy-számvitel department-en vicces ez, de hát mi így mulatunk.
Aztán: egy bankban, ha tárgyalót foglalok előzetesen telefonon, akkor, amikor odaérünk, és el szeretnénk azt foglalni, azt mondják nekem a banki dolgozók, hogy ne menjünk be oda mégsem inkább, mert az olyan FELTŰNŐ, maradjunk inkább az ügyféltérben, most úgy sincs ott senki más rajtunk kívül. Ööö??? A pénzikék, meg így ez az intézmény, amit banknak hívunk, csak számomra kapcsolódnak össze FELTŰNŐen, vagy már megint én ülök fordítva a lovon? S erre sem kapok már soha választ vélhetően...
Továbbá: Mondja az ügyvéd, hogy ha eltérés van a tulajdoni lapon a valósághoz képest, a tulajdon azonosító adataiban (címe pölö), akkor lehet ugyan próbálkozni, hogy kérjük még az idén a földhivatalnál a módosítást, de - és itt jön a magyarázat, amit nem értek már megint - úgysem fogják feldolgozni, mert választások vannak és minden változást majd csak jövőre vezetnek át. WTF? Azt értem, hogy ilyenkor általában a fél állami apparátus lecserélődik (és de ha a jobban-teljesít társaság marad netán, akkor most elmarad a haverok át- és be- és innen-oda ültetése vajon?), de ez nem úgy van, hogy inkább csak annak a felső rétege? Attól még Mari néni a harmadikon ugyanúgy ide-oda csűri, csavargatja továbbra is a kis nyilvántartást, nem?
Hát, ezek mennek, meg a bárányfelhők. Viszont tavasz van ezerrel, hipp-hipp. Lőttem is ma egy képet, mert riadtan vettem észre, hogy nyílik az orgona. Ami szép-szép, de nincs ehhez egy kicsit korán? Amikor mink oskolások voltunk, akkor ilyen úgy a ballagás táján fordult elő, hogy orgonaillatban úsztunk, vagy nem? Szerintem de. El fog tartani a virágzása június közepéig? Kötve hiszem, az két és fél hónap durván... Hová rohansz, ó te szegény természet?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése