2014. április 23., szerda

Ybl és Lechner nyomában építészeti séták - A fóti templom II. rész

A templom - mely a pesti Vigadó épülete mellett a magyar romantika másik jelentős alkotása - keletkezése történetének elmesélése után a séta vezetője pár külső jegyre hívta fel a figyelmünket. 

A templom előtti téren állva egészen monumentálisnak tűnik a keleties motívumokkal díszített főhomlokzat, szobrokkal, bélletes kapuzattal, a főbejárat feletti rózsaablakkal, illetve az azt közrefogó két toronnyal, sarkaikban fiatornyokkal. 
Szemben állva a templommal, bal oldalt Szent István szobra (a szóbeszéd szerint Ybl elsőként Károlyi István alakját mintáztatta volna meg, de a gróf ehhez túl szerény volt és meggyőzte az építészt, hogy válasszon más személyt inkább):
 ...bal oldalt pedig a Szent Istvánnal gyakran együtt ábrázolt Szent László.
 A tornyok között a Szeplőtelen Szűz szobra áll:
 Az oromfalon árkádszerű, hétosztatú ablaksor, orientális kőrácsokkal:
 A bejárat is ornamentális díszítettségű:
 A kapu felett a Napkeleti Királyok betlehemi hódolatát ábrázoló dombormű látható:
Ami számomra érdekes az épületben, hogy kicsit emlékeztet a román kori templomokra, de azokhoz képest túl díszített, és nem annyira zömök és vaskos, inkább égbetörő, de az meg inkább a gótikát idézi nekem. A lapostetejű tornyokban pedig mintha visszaköszönne a vidéki Anglia templomainak súlyos, sötét hangulata. Bár Ybl 1846-ban itáliai tanulmányutat tett az építtető költségén, mégis, az elkészült templom nagyobb hasonlóságot mutat a korabeli német építészet egy-két alkotásával, pl. a müncheni Ludwigskirchével. (Már többször elgondolkodtam rajta, hogy mennyire nem gondolok Németországgal kapcsolatban a művészetekre, az építészeti remekművekre, pedig ott is biztosan történtek a dolgok, és vannak gyönyörűségek, és mégsem. Leginkább a kölni Dóm az egyetlen, amit hirtelen mondani tudnék, mint nagy látványosságot, és voltam is ott, de kevésbé maradt meg, útközben voltunk, hazafelé jövet, nem tudtam már koncentrálni rá, győzött a fáradtság. Na meg, Bécs, de az 1. nem is Németország 2. túl sok ott az aranyozás nekem. :))

A beszámoló első része itt:
http://magikuspillanat.blogspot.hu/2014/04/ybl-es-lechner-nyomaban-epiteszeti.html
Harmadik rész:
http://magikuspillanat.blogspot.hu/2014/05/ybl-es-lechner-nyomaban-epiteszeti.html 
Negyedik rész:
http://magikuspillanat.blogspot.hu/2014/05/ybl-es-lechner-nyomaban-epiteszeti_6.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése