2014. szeptember 11., csütörtök

Fényt-, utat mutatók, ti drágák

Szeretnék magyarul olvasni egy könyvet, ami tudomásom szerint nem jelent meg (még) ékes anyanyelvünkön és egyébként pedig csak franciául és németül olvasható, talán még angolul sem. Jó lenne, ha valaki ráugrana itthon, s lefordítaná gyorsba', lécci-lécci. 

A könyv címe Armen, ez egy világítótorony Bretagne-ban, és a könyv szerzője (Jean-Pierre Abraham) volt a torony őre egy darabig, ha jól látom a francia nyelvű wikiszedet szóról-szóra történő gugli fordítása alapján. 

Addig is itt van egy video, hogy hogyan is állják a sarat ezek a csodás építmények, vagy épp hogyan nem. Egyik drága túravezetőnk is tartott róluk egy kis előadást, mikor Ré szigete felé igyekeztünk, meg is akartam kérdeni tőle, hogy honnan szedte az infókat, de aztán ez elmaradt. Amikor megérkeztünk a szigetre, akkor még nem égett a lámpája az ottaninak, aztán meg egyszercsak felgyulladt, vajon erre mi a szabály, mikor kell égnie? Úgy működhet, mint az utcai lámpák rendszere, hogy mondjuk este 8-kor felkapcsolódnak egy adott partszakaszon? És ki kapcsolja fel őket? Egy ember, vagy egy automatika van rá? Hmmm, érdekes kérdések ezek.


A minapában pedig épp valami spectrum home-os műsorra szörföltem rá éppen, különleges lakhelyekről szólt, s egy srác meg mit vett magának, na mit? Hát, egy ilyen kis tornyocskát, csak úgy szelíden. És tök jól berendezte még ráadásul, azért az egy kihívás lehetett, hogy sehol egy szeglet, csak egy bazi nagy henger...
 
A kollekció :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése