2013. május 12., vasárnap

Plain truth?

Jodi Picoult könyvei mindig elgondolkodtatnak, ez a mostani szintén egy megmozgató történet. Azonkívül, hogy egyfolytában azon rágtam magam, hogy az amis szót nem-e sh-val a végén kellene írni (egyszerű lett volna megnézni valahol, de odáig nem jutottam - mostani állapot szerint a wikipedia-n anélkül van a magyarban, angolul sh-san), azon túl persze magán a könyvön is. 
Hogyha mindenki tisztában van vele, hogy az ügyvédi munka sokszor nem más, mint egy jól felépített showműsor, hogyha előfordul, hogy olyan embereket is fel tudnak mentetni, akik pedig elkövették az adott bűnt (és - remélhetőleg - kevesebbeket pedig mondjuk ártatlanul, de elítélnek), akkor így mi értelme a földi igazságszolgáltatásnak? Mindannyian bűnösök vagyunk valamiben, amiért el lehetne bennünket ítélni, de van-e joga az egyik embernek a másik felett ítélkezni, egy kreált normarendszer keretében (legyen az akár az európai, akár az amerikai jogrendszer)? Értem én, hogy a bűnök nem azonos súlyúak, de valahogy akkor is másképp kéne ezt megoldani. Persze, fogalmam sincs, hogyan, csak azt érzem, hogy valahogy nem feltétlenül van jogunk az ítélkezéshez. Ha valaki embert öl, és ezért az ő életét is kioltják, megoldódik bármi is? Annyi biztosan, hogy másokat már nem fog bántani, ez igaz. De az erőszak attól még itt marad a világban továbbra is. Ha valaki a szerettemet bántaná, akkor vajon elégtételnek érezném, hogy az erőszaktevő az életével fizet azért a másik életért? (Soha senkinek ne kelljen ezt megtapasztalnia!) Vagy azért történik minden, hogy példát statuáljunk a társadalomnak, hogy lásd, ha ilyet csinálsz te is, megbüntetünk? Vagy a társadalom várja el a tagjaitól, hogy büntessen bizonyos bűnöket? Meg lehetne ezt vajon mondani, hogy azáltal, hogy bíróságok működnek, hogy ítéletek születnek, kevesebb bűn követődik-e el a világban? 
Vagy - hogy visszakapcsolódjak egy kicsit ehhez a könyvhöz is - ha egy anya öli meg a gyermekét, vagy ha engedélyezett az adott országban az abortusz, van különbség? Elvileg gyilkosság mind a kettő...
Persze ezek a klasszikus morális kérdések, amikre képtelenség válaszolni, mert nincs abszolút igazság, ami kimondható lenne rájuk, ki-ki meggyőződése szerint gondolkodik ezekről. Pont ezért nehéz ügy szerintem a jog, mert egy olyan valamire húz keretet, szabályoz (magára az életre), amire egyszerűen nem lehetne.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése