2014. február 10., hétfő

Imagine Budapest-i séták 6. - Titkos kertek és terek a belvárosban

Ez a séta egy személyes vonatkozású helyről indult: a Gerlóczy-kávéház elől, ahol az én egyik régi kedves kollégám dolgozik, ha még ott van egyáltalán, mostmár régen találkoztunk, szevasz I, remélem találtál jó albit! :) A tér, mely régen a Triangulum nevet viselte háromszög alakja miatt, ad helyet a belvárosban ritka szilfának, állítólag ez a példány túlélte a szilfavészt, mely a többit elpusztította. Aszimetrikus levele ritka a növényvilágban.
Néhány lépésre van innen a Vitkovics utca, melyben található Pest három legöregebb épülete közül az egyik. Udvarában galéria van, meg vicces szobrok, és egy kút, melyből ma már bor folyik víz helyett.





A következő állomásunk ez a ház kinn a Kossuth Lajos utcán, nagyon impozáns a maga módján (gyermekem, túl sok a fény ott fenn, ej-ej).
Ezután átsétáltunk a Papnevelde utcába, a pálosok kolostorkertjébe. A kolostor kertjének közepén kút és Madonna-szobor áll, a kertben a dísznövények mellett gyógynövényeket is termesztettek a szerzetesek anno.




Következett a Petőfi Irodalmi Múzeumnak helyett adó Károlyi palota, melynek kertjét most is megcsodálhattam, ahogyan már korábban, a PIM bejárásakor is. A bérpalota az 1800-as évek végén épült, a mögöttes terület, amely a kert, sosem került beépítésre, bár volt, amikor az egyik Károlyi kártyaadósság fejében oda akarta adni valakinek, de a felesége nem engedte. A kert dokumentációi a legépebben fennmaradt kertészeti tervek és egy érdekes fa is található itt, a ginkgo biloba, vagy más néven páfrányfenyő. Levele semmihez sem hasonlít, a növény nagyon egyedi és ősi faj. A gyógynövényként is használt fa egy élő kövület, kb. 270 millió éves lehet, nincsenek élő közeli rokonai. Hosszú életű, akár ezer évig is elél. Egy fiú és egy lány példány kell legyen egymás közelében, hogy teremjen a lány, viszont éréskor a mag vajsavtartalma miatt meglehetősen büdös, ezért csak a fiúkat szokták ültetni (előre ugyanakkor nem lehet tudni, hogy melyik a kiscsávó és melyik a kiscsaj, úgyhogy lutri a dolog :)). Egyébként azt hitték róla, hogy dísznövényként termesztik, de Kínában egész erdőt találtak belőle, ekkor derült ki, hogy vadon növő fajról van szó.

Az Édes élet séta is, ahogy ez is, érinti az Unger házat, mely Ybl Miklós egyik korai alkotása. Unger Henrik megbízásából készült, aki bérházak építéséből szerzett vagyont. A romantikus stílusú, bizánci és mór elemeket is tartalmazó épületen hét kis erkély van, alattuk egyenként két-két griffmadár ábrázolás. A belső udvaros ház ma átjáró a kiskörút és a Magyar utca között, kocsibejárója - akárcsak az Operaház felhajtója - fakockás burkolatú, mely kellemes volt a lovak patájának anno.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése