2014. július 6., vasárnap

BudapestScenes - Lánchíd-túra

Épp hogy csak elfér...
Somogyi Levente a BudapestScenes képviseletében ismertetett meg bennünket a Lánchíd történetével. A pesti hídfőhöz közel találkozott a csapat, a József nádor téren, aztán kisétáltunk a hídhoz. Amibe én eddig többek között nem igazán gondoltam bele, pedig hát kézenfekvő, hogy hogyan közlekedtek az emberek a folyón át Pest és Buda között: csakis csónakokkal, hajókkal - manapság annyira természetesnek vesszük, hogy vannak hidak, de ebben az időben még, leginkább persze télen, ha a Duna vize befagyott, hát, mindenki maradt a fenekén, vagy esetleg, ha a jég olyan vastag volt, azon esetleg még átkelhettek az emberek, de egyébként nem karistolgathattak ide-oda csak úgy a két part között. Más élet...


Az építéstechnikai részletek, az építkezés nehézségeinek az ecsetelése után (ami egyébként egészen részletesen van leírva a Lánchíd wikipédia oldalán) átsétáltunk a hídon, ahol már várt bennünket a hídmester. Talán kevesen tudják, hogy ilyen foglalkozás még van, napi nyolc órában felügyeli a hidat Fazekas János. Dinasztiáról van a Lánchíd őrzője esetében szó, az apja, a nagybátyja, a nagyapja is hídmester volt, itt van vele kapcsolatban két cikk is (elmondása szerint egészen sok feladata van a klasszik hídmesteri pozíción túl is: mindenféle szerzetek keresik meg, fotósok, filmesek, vagy éppen ilyen csoportoknak mesél, mint amilyenek mi is voltunk):

Itt található Leventéék néhány bennfentesebb fotója, ők felmászhattak oda, ahová csak kevés földi halandónak sikerül feljutni:
http://budapest-szinterei.blog.hu/2012/05/31/a_lanchid_tetejen_837

Néhány archív fotó:
A pesti hídfő a Koronázási domb felől (fb, Budapest régi képeken)
Az újjáépítés, 1949 (Fortepan)
Északi vámszedőház 1937

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése