2014. június 15., vasárnap

Egy nap a múzeumban - A szecesszió világnapja, I. rész - a délelőtti program

Az IMM 2. alkalommal vett részt idén a Szecesszió világnapja rendezvénysorozatában. A délelőtti programban lehetett választani az alábbiak közül: a múzeum épületének bejárása, a Bigot-pavilon és a Szecesszió mesterei kiállítások tárlatvezetése, illetve kinti programként bejárhatták az érdeklődők a szecessziós építésznek, Lechner Ödönnek az épületeit a Ferencvárosban.
Én a Bigot-pavilont választottam, délelőtt 11 órakor gyűltünk össze a párizsi szecessziós épületkerámiákat bemutató terem előtt, mely egybenyílik a Szecesszió mesterei az IMM gyűjteményében című kiállítással. Kurátori tárlatvezetést kaptunk, ugyanis Balla Gabriella művészettörténész, a Bigot-kiállítás kurátora vezetett végig minket mindkét kiállításon. 
30 éve vágyik a múzeum arra, hogy felújítsák végre az épületet, illetve, hogy egy új szárny is épüljön, de addig is meg szerették volna mutatni, hogy mi lapul a látogatóktól elzártan még az épületben. Többek között ez a 12 ezer kilónyi anyag is ott leledzett valahol az alagsorban bezsákolva, most szerencsére előkerültek és tényleg szépek, kívánom, hogy sok látogatója legyen a kiállításnak. Talán az sejtet valamit, hogy a plakát szerint már be kellett volna zárnia, ám meghosszabbították szerencsére azt az időt, ami alatt még meg lehet nézni.
Gabriella elmesélte, hogy a terem közepén elhelyezett dobogó alatt vasúti talpfarendszer vezeti el statikailag a súlyát a rajta lévő nehéz épületkerámiáknak. 
A kerámiák mellett egy-két tábla tájékoztatja a látogatókat a kerámiák történetéről, készítéséről, idekerüléséről:




Felmerült a kérdés, hogy van-e rokonság a Zsolnay gyár által használt és Bigot égetési technikája között és nem, nem igazán. Bigot-é egy sokkal drágább gyártási mechanizmus, mondjuk ennek következtében elég ritka is, csak kevesen engedhették meg, hogy az épületeikre a Bigot gyárban készült kerámiát tegyenek. A gyári jelzés is, ezeken a kerámiákon - tornyos bástya - a szilárdságot, erősséget volt hivatott hirdetni, nagyon időtálló, masszív darabok ezek. Nem is élt sokáig a gyár, 20 évig működött csupán. Zsolnay épületkerámiái nem bírnak annyit, az ott használt eozin technikával készült tárgyak kevésbé időtállóak, de így is rengeteg épületet díszítettek velük, és persze nem kevésbé szépek. Mondjuk egy textilhez képest például még mindig sokkal könnyebb megőrizni az utókor számára a kerámiát, az idő kegyeltjei ők, a másik teremben, a szecessziós tárgyak között véletlenül elsült egy vaku egy falikárpit előtt, hát szegény Gabriella, majdnem szívszélhűdést kapott, és kikelt magából, mint egy dúvad, hogy úristen, ezt nem, ilyet nem lehet csinálni (utána bocsánatot kért, de nagyon felindult tőle, pedig, ha jól értettem, a kiállított kép már "csak" másolat volt, az eredeti alapján készítette a múzeum egyik munkatársa).
Néhány épületkerámia a kiállításról:
Kerékpárosok - fríz, kék és barna mázzal
A virágok ábrázolása távol-keleti hatás (kevéssé ismerték még ebben az időben ezeknek a távoli tájaknak a művészetét, egzotikusnak számított Európában alkalmazva), a növényeket asszimetrikus elrendezésben, a maguk múlandó szépségében ábrázolják
 

Gyakoriak a méltóságteljes, nagytermetű állatábrázolások
Kisméretű színes mázas padlóburkoló lapok, ez volt letéve a pavilonban, a világkiállításon
Ablakszemöldök szélfúvó maszkkal
Attika dísz épület tetejéről
 
Ezután átsétáltunk a Szecesszió mesterei kiállítási terébe, itt annyi gyönyörűséget láttam, hogy borzasztó nehéz közülük választani.
A szecessziót két ágra szokás bontani, a florálisra és a geometrikusra. Előbbi inkább Franciaországban terjedt el, utóbbi inkább Németországban, Ausztriában.
A francia művészek között Émile Gallé a húzónév, Amerikában Louis Comfort Tiffany alkotott nagyot, itthon pedig főként a Zsolnay kerámiák, használati tárgyak e művészeti stílus jeles képviselői.
Zsolnay épületkerámia
Zsolnay váza

Asztali lámpa vízparti táj képével (különlegessége, hogy a talpában is van izzó)
Váza, edénytest és foglalat: Maurice Dufréne, Párizs, zománcdísz: Rapaport (Rappaport) Jakab, Budapest
Tiffany piperekészlet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése