2014. június 19., csütörtök

Ybl és Lechner nyomában építészeti séták - a Várkert Bazár és a budavári építkezések

Ezt a sétát egy kicsit elbambultam, ill. elvesztem benne, de mostmár megvilágosodtam. Vége lett a sétának, s bennem maradtak kérdések, hogy pl. de akkor most mi is a cél ezzel, hova is akarunk kilyukadni?
Most megnéztem, mit dob fel a wiki róla viszonyításképp, s az van, hogy nem mondja meg ő sem, hogy ez így, hogy "Várkert Bazár", ez micsoda. Egy műemlék, a világörökség része. Jó, de mi mégis, rendeltetést, funkciót tekintve? Kastély, templom, lakóház, valamilyen középület? Nem. Eredetileg kereskedelmi célokat szolgált. Ok, akkor piac, vásárcsarnok? Nem. 
Most, így magamtól, épületegyüttesnek hívnám. Voltak benne üzletek, volt benne tanműhely, volt benne arcképcsarnok, voltak műtermek, lakások is. Aztán a híres Ifi-park helyszíne, egy bizonyos generáció szórakozóhelye, Trapper farmer, hogy-nézel-ki-fiam-azzal-a-lobonc-hajaddal, Edda Művek, talán Illés. Aztán meg a semmi, mert az állapota leromlott, életveszélyessé vált, ezért bezárták, s 20 évig csak úgy ott volt. Évekkel ezelőttről emlékszem valami hisztire a hírekből, hogy de bezárjuk, de ne, volt valami vita az üzemeltetővel, de ez csak homályosan rémlik.
Most feltámad hamvaiból, úgy tűnik, s ismét lesz itt minden, mint a búcsúban: stadion, kiállítóhelyiségek, multifunkcionális rendezvényterem, alkotóműhelyek, vendéglátóhelyek és üzletek, turisztikai információs pont, reneszánsz kert. Nem magamtól vagyok ilyen okos, mindezeket a varkertbazarinfo-n olvasom. 
Nekem fura az egész. Eleve, a bazár szónak van egy ilyen pejoratív csengése, nem pozitív a szó valahogy, dehát ez az én egyéni szoc. problémám, tudom. Másrészt ez a sokfunkcióság, hogy nem lehet besorolni sehova sem; egy valami a domboldalban. Pedig biztosan szép lesz, ha befejezik a rekonstrukciót, és az záros határidőn belül lesz, ugyanis a megvilágosodás azt jelentette egyrészt, hogy Évával beszélgetve a múzeumbüfében - aki szintén volt egy bazári majom bejáráson - kiderült, hogy nem fogják húzni, mint a rétestésztát, mert a nagyvezír kiadta ukázba, hogy márpedig onnan mondom aug. 20-án az ünnepi beszédemet, úgyhogy tessenek elkészülni, punktum.
forrás: fb, Budapest régi képeken
forrás: fb, Fővárosi blog (Fortepan), 1970-es évek
Ami még hasznos lehet másrészt, és van értelme talán, hogy a Duna-partról is elérhető lesz a Vár, nemcsak hátulról, a Várhegy túloldaláról, vagy oldalról, a Moszkva térről induló Várbuszokkal (én mindig ez utóbbit használtam még csak, most körbesétáltuk a hegyet és lifttel mentünk fel oda, ahol az Országos Széchenyi Könyvtár van), vagy a Budavári Siklóval. Lesznek lépcsők, mozgólépcsők, liftek, amik felvisznek, felvezetnek a budai Várnegyedbe.
A sétát a Várkert Kaszinóban kezdtük az Ybl Miklós téren, amely ismert még Várkert-kioszk, Várkert-palota, Ybl kaszinó néven is. Ezt a neoreneszánsz épületet is Ybl Miklós tervezte, eredetileg a Királyi Palota vízellátási rendszerének gépházaként épült. A gépház később elvesztette szerepét, és közönségszórakoztató funkciói lettek az épületnek: kávéház nyílt benne 1905-ben, zenepavilon lett 1913-ban. A II. világháborúban erősen megsérült, de még működött, majd ezt is bezárták, mert annyira leromlott az állapota, végül az 1990-es években felújították, kaszinó lett, amit az Orbán-kormány által hozott döntés (állam bácsi rátette a kezét a szerencsejátékiparra is) értelmében ismét bezártak és üresen áll jelenleg is. Most a tulajdonosai (ismeretlen befektetői csoport, nyilván valami offshore cég Ciprusról vagy Panamából...) eladnák, lehet, hogy Andy Vajnáé lesz egyszer a jog, hogy ismét játékbarlang lehessen, who knows.
http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1rkert-kioszk#mediaviewer/F%C3%A1jl:Budape%C5%A1%C5%A5_0378.jpg
Az épület alatt/mellett ciszterna-rendszer húzódott, amelyben kavicsréteg szűrte meg a Duna vizét a várbeli felhasználás céljából, mindaddig, míg ki nem épült a közmű- és csatornarendszer. Körbejártuk fent az épületet, a sgraffito az előcsarnokban szép (a festett mennyezetén lévő díszítés, melyet úgy készítenek, hogy a több rétegben felvitt festékréteg felsejét visszakaparják, kikarcolják, mely által előtűnnek az alsóbb rétegek), aztán lementünk a boltíves pincébe (alagsorba?) is, ahol a ciszternák vannak a falak mögött. 
Az épületet elhagyva életünk kockáztatásával kisétáltunk a villamospálya és a biciklissáv közötti járdára, és hol a biciklisek csengőitől zavarva, hol a villamos csergetésétől kísérve szemrevételeztük messziről a középen lévő gloriettet (lent a 4.-es pont) és a két oldali, négyszögű bástyajellegű épületeket (nincsenek számmal jelölve), sajnos odamenni nem tudtunk, mert el volt zárva a terület a felújítás miatt. 
http://www.varkertbazarinfo.hu/fejlesztes
1: Déli paloták: kiállítóterek lesznek, egykor lakóépületek
2: Déli bazársor: kávéház, rendezvényterem bejárata
3: Föld alatti rendezvényterem
4: Gloriett: itt lesz a felvezetés a kert szintjére és a lejárat a mélygarázsba
5: Északi bazársor: hungarikumok eladótere
6: Egykori Testőrpalota: kiállítóhelyiségek, előadótermek
7: Öntőházudvar:"fiatalos, pezsgő közösségi tér" (a szerk. megj.: ez amúgy olyan hülyén hangzik, mert honnan tudják előre, hogy milyen lesz a hely, kik lesznek ott, mennyire lesznek fiatalosak és pezsgők? Egy naphosszat vihogó 30+-os, vagy esetleg egy életvidám negyvenes, vagy egy emós világszomorúsággal megáldott 18 éves akkor mostmár majd ne menjen oda, mert nem neki lett szánva, ők nem oda valóak? Bah, a falnak megyek ezektől a hülye marketinges szövegektől... Másrészt pedig van egy ilyen mellékíze nekem, hogy na, akkor nesztek, itten van nektek az államilag kialakított szórakozási, művészeknek kiállítási lehetőség, örüljetek neki parancsszóra. Hát, nagyon kíváncsi leszek rá, milyen lesz ez az egész, ha majd elkészül, s beköltöznek a fiatalosak, meg a pezsgők.)*
8: Gyalogos közlekedő hely: lépcső, lift fel a Várba.

Utána megkerültük a hegyet, s fel a lifttel a Könyvtárba, majd ott ki a Szent György térre, ahol még pár szót hallottunk magáról a palotáról, Ybl szerepéről az itteni építkezésekben és itt lett vége a sétának.

Update: *Hallottam a múlt héten egy rádióműsort a Paloma házról, na, én inkább úgy képzelem a mindenféle művészeket, ahogy ott történt: szépen kialakítottak maguknak egy olyat teret, amiben ŐK jól érzik magukat, amelyiket ŐK álmodták meg, hogy milyen legyen. Itt találtam róla egy bejegyzést:
http://katartik.blog.hu/2014/05/16/design_tura_a_19_szazadi_falak_kozott_paloma_haz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése