2014. augusztus 22., péntek

Lö Tour dö Fransz 1. rész - "Nekilódultunk"

Egyik túravezetőnk kedvenc szavajárása szerint nekilódultunk hát a több mint két hétnek vasárnap este, az éjszakát a buszon töltve, ahogy az ilyen utaknál szokás, s másnap délután már pakolóztunk is lefelé a francia Alpok egy Chamonix-tól - ami afféle nyáron hegymászós, paplanernyőzős, télen síelős turistaközpontja a régiónak - nem messze eső kis üdülőfalujának kempingjében. Az út kifelé eseménytelenül telt, végig autópályán, 4 óránkénti megállással a benzinkutakon, ilyenkor még könnyű, de legalábbis könnyebb, mint hazafelé, akkor állani látszék az idő, s mintha nem haladnál sehová, pedig már nagyon otthon lennél...
A montroc-i kemping egy kis völgyben van, körülötte pár alpesi ház, bár jó régóta lakott a terület, ahogy a kulipintyók falán az évszámokat nézegetem:
1770
1700-as évek ez is
1764
Esni hála az égnek nem esik, az előző évi csoportnak nem volt ilyen szerencséje az időjárással, mint nekünk, nekik havazás, s olyan nulla fok körüli hőmérsékletek jutottak állítólag. Mármint most se gondoljunk gatyarohasztó, 30 fok melegre, inkább csak olyan 20-25-re napközben, éjjel azért inkább 10-15-re, de ez túrázáshoz elég is, sőt. 
Az egész völgy egyébként gyönyörű, körülölelik a hegyek, a Mont Blanc ugyan innen nem látszik, de egyik látnivalónk, a 3842 méter magas Aiguille du Midi igen, már ha oly tiszta az ég, hogy nem takargatják el  őt a felhők. Első fél napunkon azonban még csak átsétálunk Argentiere-be, a boltba, és ismerkedünk  a környékkel. Ebben a kempingben van egyedül afféle közös helyiség, ami olyan pajtaféle, a négy oldalából egyik irányban nyitott, ott főzünk, ott tartjuk az ismerkedési estet (ja, és még az utolsóban találunk egy gyerekjátszó részt is, elkülönítve, ott lesz majd a búcsúest). A túravezetők jóvoltából rögtön kapunk egy kis kóstolót borokból, asszem 3 fajtából, de nekem már ez is túl sokféle ahhoz, hogy igazán érzékelhessem a különbséget, vörös, rozé, mindegyik ízlik, avagy mindegyik egyforma nagyjából. :)
A felhők csak jönnek és mennek, sosincs két egyforma fotó a csúcsokról, a tájról (középen egy felvonó tartóoszlopa látható...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése